Vad är de bästa höga vitamin C grönsaker?

Medan frukter, särskilt citrusfrukter, är kända för sitt C-vitamininnehåll, finns det många grönsaker som kan hjälpa till att uppfylla kroppens behov av vitamin C. Blomkål, broccoli och bröstspiraler är några bra källor. De flesta gröna grönsaker innehåller en viss mängd vitamin C, med spenat och kale är bland de bästa i denna kategori. Några paprika innehåller mer C-vitamin än nästan alla andra grönsaker. Många andra vanligtvis ätta grönsaker, som tomater och lök, kan hjälpa till att uppfylla det dagliga kravet på detta vitamin också.

Cruciferous grönsakerna är en närstående grupp som innehåller blomkål, kål och collard greener. Alla dessa grönsaker är bra källor till vitamin C och innehåller cirka 20 till 40 procent av den rekommenderade dagliga kvoten (RDA) för detta vitamin per portion. En servering är ungefär en halv kopp rå broccoli, blomkål eller kål. För de gröna gröna grönsakerna är en servering ca en halv kopp kokad. Lätt ångande eller sautéing dessa och andra grönsaker är förmodligen de bästa matlagningsmetoderna för att behålla så mycket C-vitamin som möjligt.

Bland grönsaker av vitamin C står också gröna gröna ut. Omkring tre koppar spenat, eller mängden som finns i en medelstor spenatsallad, ger ungefär hälften av RDA för vitamin C. Schweizisk chard, senapsgreen och gröngryn är också utmärkta källor. Romain sallad innehåller ungefär hälften av C-vitamin som spenat kan leverera, men anses fortfarande vara en bra källa. Medan det vanligtvis inte ätas i stora mängder, är persilja en av de bästa vitamin C-grönsakerna och skulle enkelt överträffa spenat om de två ätits i jämförbara mängder.

Beroende på deras färg kan söta paprikor vara de bästa vitamin C-grönsakerna. Röda och gula paprika innehåller mer C-vitamin än gröna paprika. En halv kopp gröna paprika innehåller cirka 40 mg vitamin C, ungefär hälften av RDA. En halv kopp gul paprika kan å andra sidan innehålla mer än 300 mg, vilket är mer än tre gånger RDA. Röda paprika innehåller cirka 10 0 mg, vilket skulle tillfredsställa de flesta människors dagliga krav på vitaminet.

Andra grönsaker som vanligen skärs eller skivas innehåller goda mängder vitamin C. En färsk tomat innehåller cirka en fjärdedel av RDA för vitamin C. Serveringar av sommar och vinter squash innehåller cirka 10-20 procent av RDA. Asparges, gurka och rålök är också goda C-vitaminer.