Vad är de bästa tipsen för glutenfria dieter?

För personer med celiaki, eller de som måste hålla sig till glutenfria dieter, är det viktigt att känna igen vilka livsmedel som ska undvikas. Att göra en lista över livsmedel som behöver uteslutas från sin kost kan hjälpa till. Även om de flesta hela korn inte är lämpliga för glutenfria dieter är de som är märkta som glutenfria vanligtvis säkra. Många organiska eller specialmarknader säljer ett brett sortiment av produkter som är glutenfria, och vissa stormarknader har glutenfria sektioner. Information om speciella dieter för celiaki kan hittas på de flesta bibliotek, och många bokhandlar säljer köksböcker för de som följer en glutenfri livsstil.

Läkare kommer att rekommendera celiac sjukdomspatienter att undvika gluten i deras dieter. Hela korn, såsom vete och korn innehåller gluten, vilket kan orsaka svårt intestinalt obehag för dem som inte kan tolerera detta protein. Symptom som magkramper och diarré är vanliga hos individer som lider av cøliaki, och för att förbli symptomfria måste de hålla sig till glutenfria dieter.

Även om de flesta korn är förbjudna på glutenfria dieter är majs, ris och soja vanligtvis säkra. För säkra alternativ att använda i recept, är det en bra idé att baka eller laga mat med majsbaserade ingredienser. Att använda majsmjöl som ersättning för vete och andra spannmål kan vara ett smart val.

Korsförorening kan vara ett stort problem för dem som har glutenfria dieter. Korsförorening kan förekomma i livsmedelsförädlingsanläggningar som hanterar havre, därför kan gluten förekomma i havregryn eller havrebaserad spannmål. När du köper havregryn eller produkter som innehåller havre, är det bäst att välja produkter som är märkta som glutenfria.

När du delar matlagningsuppgifter med en annan person, är det viktigt att tvätta ytor som kommer i kontakt med ingredienser som kan innehålla gluten. Även en spårmängd av vete eller mjöl på bänkskivor, matlagningsgrytor eller redskap kan störa matsmältningssystemet hos en person med celiaki. Att vara uppmärksam på små detaljer kan förhindra en flare.

De som lever en glutenfri livsstil bör vara medvetna om att mat och dryck inte är den enda källan till detta protein. Det kan bli nödvändigt att kolla ingredienserna hos vissa hälso- och skönhetsprodukter. Läppstift, läppglans och läppbalsam kan också innehålla spårmängder av detta protein. För dem som inte kan tolerera gluten kan en läppprodukt som innehåller ett spårämne applicera en biverkning. Även vissa växtbaserade läkemedel kan innehålla gluten. Det är därför viktigt att läsa alla etiketter noggrant.