Vad är de bästa Vegan DHA-källorna?

Både DHA (docosahexaensyra) och EPA (eikosapentaensyra) är omega-3-fettsyror som rekommenderas starkt för större hälsa, men har främst varit tillgängliga i fiskoljepreparat. Dessa är bra för allivare, men vegan, som förbrukar inga djurprodukter, kan inte ta DHA eller EPA i denna form. Det finns veganiska DHA-källor, som blir alltmer tillgängliga. Dessa kan också betraktas som partiella källor till EPA, eftersom kroppen omvandlar ca 10% av DHA som den mottar i EPA.

När man letade efter vegan DHA utvärderade specialisterna i att skapa kosttillskott hur fisken hamnade med så höga nivåer av denna fettsyra. Det visar sig att fiskens kost på vissa alger är vad som ger viss fisk med höga DHA-nivåer. För att skapa en vegansk DHA-produkt gick ett antal tillskottstillverkare direkt till källan, med hjälp av alger för att skapa näringstillskott som erbjuder samma fördelar som DHA närvarande i fiskolja eller förbrukningsartiklar i fet fisk.

För att skapa riktiga veganska DHA-tillskott måste alla ingredienser överensstämma med veganormer. Detta innebär att alla inaktiva komponenter i tillägget inte härrör från djurkällor. Ibland tillverkas kapslar från produkter som gelatin, som kan tillverkas av djurben eller margen. Omtänksam kombinering av alla veganska ingredienser har producerat ett växande utbud av DHA-tillskott. Några av dessa har extra fördelar som enterisk beläggning, vilket kan undvika magbesvär eller burping av starksmältande alger.

Medan veganska DHA-tillskott är jämförbara med omega-3-fettsyran som finns i ett antal fiskoljor, ger de flesta inte EPA i samma mängder. Ett mycket litet antal veganska EPA-produkter är tillgängliga och det kan inte vara så bra som fiskkällor. Många EPA-tillskott är verkligen en annan fettsyra, kallad alfa-linolensyra (ALA).

Kroppen kommer att konvertera lite ALA till EPA, men det gör det inte i lika stora mängder, precis som vegan DHA bara omvandlar 10% av sig själv till EPA. För att få adekvat EPA från ALA kan massiva mängder behöva tas in. Även om ALA kommer i många veganvänliga former som linfröer, valnötter och rapsolja, kan det fortfarande ta ett betydande konsumtionsmängde för att få EPA-nivåer som är jämförbara med de som finns i fiskolje-tillskott.

För närvarande är veganska DHA och EPA-tillskott tillsammans svåra att hitta, även om det kan finnas några. Detta är ett utvecklande fält, och det fortsätter att vara snabb utveckling på detta område. En källa till fettsyrorna från andra än fisk är inte bara tilltalande för veganer. Många människor bryr sig inte om fiskolja eftersom de inte tycker om fisk och inte njuter av bäcken som kan smaka fiskiga och som kan åtfölja tillsatsanvändning. Andra är mest intresserade av kosttillskott som innehåller båda dessa fettsyror, som härrör från mer hållbara växtbaserade källor.