Vad är de olika typerna av axel träning?

Den allmänna termen “axlar” kan vanligtvis tas med för att inkludera deltoidmuskelgruppen, rotatorkuffan och till och med den övre trapeziusen. Var och en av dessa muskler rör armarna på ett visst sätt och kräver därför olika rörelser för att stimulera tillväxten. Axelsträning involverar i allmänhet att man arbetar isolerat i en av dessa muskelgrupper eller utför sammansatta rörelser som kräver att musklerna fungerar synergistiskt. Således klassificeras axel träning ofta som antingen förening, isolering eller rotator manschett övningar.

Deltoids eller axelhattar är faktiskt tre separata muskler. Den främre deltoiden sitter på framsidan av kroppen och klämmer fast med de övre pectoralerna. Vila på toppen och sidorna av axeln, den mediala deltoiden ökar det breda axelutseende som hör samman med fysisk utveckling. Den bakre deltoiden är kanske det svåraste att arbeta. Sitter på axelns baksida är det mindre involverat under träningsövningar än de andra tre, och ibland behöver man arbeta isolerat för att stimuleras ordentligt.

Sammansatta övningar är de som kräver rörelse av mer än en skelettled. Följaktligen involverar dessa rörelser ofta ett antal muskelgrupper, vilket möjliggör ökad belastning och intensitet. Som ett resultat brukar vanliga övningar vanligtvis användas när en ökning av muskelmassa eller ökade kaloriutgifter är målet för träningen.

Overhead axelpressar är ett exempel på sammansatta övningar. När du utför rörelsen kallas både axelbandet och armbågarna i spel. Detta aktiverar deltoiderna och trapezius som primära rörare, men också många andra muskler som stabilisatorer och synergister. Biceps, triceps, pectorals och överkroppen bidrar alla till axelsträning, vilket ökar mängden vikt som deltoiderna själva bär. Overhead axelpressar kan utföras med hjälp av hantlar, en skivstång eller specialiserade maskiner, men den grundläggande rörelsen förblir densamma.

Omvänt innebär isoleringsövningar bara rörelsen av en kroppsförening och riktar sig allmänt mot specifika muskler eller små muskelgrupper. Skulderövningar som involverar isoleringsövningar ger ton och definition till muskeln och gör att varje axelmuskulatur kan arbetas individuellt. Exempel på isolering axel övningar inkluderar främre höjningar, laterala höjningar, böjda höjningar och axlar. En typisk axel träning kan använda en enda uppsättning av en förening för att värma upp, eller före utblåsning, muskeln följt av en kombination av isoleringsövningar.

Rotatormanchetten är en liten grupp muskler som sitter inuti axeluttaget och fäster vid humerusen. Dessa muskler är ansvariga för armens rotation, som vid tvättning av fönster eller kasta en boll. Axelns mekaniska konstruktion gör den bland de mest skadliga benen i människokroppen, och rotatorkuffan är en vanlig sida. Specialiserad axel träning för att stärka rotatorkuffen används ofta under fysioterapi, när skadan redan har inträffat, men samma övningar är lika fördelaktiga när de används som förebyggande underhåll.