Vad är de olika typerna av Trapezius sträckor?

Trapezius sträckor inkluderar någon övning som är avsedd att öka flexibiliteten och lindra spänningen i trapezius muskeln i överkroppen. Trapezius, som är namngiven för sin trapezformliknande form, är bland annat ansvarig för att lyfta eller axla axlarna. Som sådan blir det ofta hårt, särskilt bland individer som sitter på en dator hela dagen. Från stillasittande kontorsarbetare till kroppsbyggare till idrottsmän som cyklister som ofta använder denna muskel, kan nästan alla dra nytta av att integrera trapeziussträckor i sin träningsrutin.

Även om det är en kontinuerlig muskel, har trapezius tre sektioner: den övre, mitten och nedre trapeziusen. Den har en diamantform, med triangeln på den övre trapezius som fäster vid det occipitala benet vid basen av skallen och sprider utåt till toppen av antingen axelbladet. Den mellersta trapezius sträcker sig horisontellt mellan den övre bröstkotan och de övre kanterna på axelbladen. Funnet under det är den inverterade triangeln av den nedre trapeziusen, som löper diagonalt på vardera sidan av ryggraden från den nedre bröstkotan till axelbladens ytterkanter.

Eftersom varje del av muskeln har sin egen funktion krävs olika trapeziussträckor för att rikta in sig mot varandra. Den övre trapezius lyfter axlarna och stöder armarnas vikt, som i att ha tunga livsmedelspåsar på sina sidor. Det kan sträckas genom att klämma händerna bakom ryggen, rita axlarna nedåt, lyfta bröstet och haka hakan något. För att intensifiera sträckan kan huvudet lutas till ena sidan, hållas och upprepas sedan på andra sidan. Denna sträckning bör hållas i 20-30 sekunder i vilken position som helst utan att studsa eller flytta.

Den mellersta trapeziusen är ansvarig för att dra axelbladet ihop. För att sträcka det här området på övre delen av ryggen bör händerna knäppas framför kroppen vid brösthöjd, axlar och övre rygg rundade framåt och axelbladet ska dras åt. Mellan trapeziussträckan bör också hållas i 20-30 sekunder och kan också utföras genom att ta en vertikal stång vid brösthöjden och avrunda överkroppen.

Att sträcka den nedre trapeziusen, som pressar ner eller sänker axelbladet och drar in dem, speciellt när armarna sträcker sig över huvudet, bör man börja med att gripa på baksidan av en stol, låg vägg eller bänkskiva. Står ungefär tre fot (0,9 meter) tillbaka så att armarna är utsträckta framför kroppen och händerna handlar om axelbredd, ska man trycka på höfterna bakåt och hänga från stolen eller räknaren så att torso är parallell med golv. Både benen och armarna ska vara raka, men mittbacken ska vara litet rundad med axelbladet ifrån varandra. Denna sträckning bör likaså hållas i 20-30 sekunder, och var och en av dessa trapeziussträckor bör utföras en gång dagligen för optimal fördel.