Vad är de vanligaste orsakerna till armbåge smärta medan viktliftning?

Ögonvärk medan tyngdlyftning är ett ganska vanligt tillstånd, särskilt bland nybörjare tyngdlyftare som ännu inte har behärskat de rätta rörelserna för lyftning. Smärtan kan uppstå på någon sida av armbågen, och det varierar i intensitet beroende på hur mycket lyft man har gjort och hur effektivt. Tendinit kan också orsaka armbåge, och denna inflammation i senorna kan vara återkommande, särskilt om lyftaren inte tar steg för att förbättra sin lyftrörelse. Plötsliga, ryckiga rörelser vid lyftning kan förvärra tendinit och andra orsaker till smärta.

Muskelstammar kan leda till armbågsmärta medan tyngdlyftning, och som tendinit, orsakas detta tillstånd ofta av en ryckig eller onaturlig lyftrörelse. En muskelbelastning uppträder när de små fibrerna som utgör en muskel börjar riva, vilket orsakar smärta och inflammation. En stam kommer vanligen att läka sig själv efter flera dagar eller veckor, men i mer allvarliga fall kan ett besök hos en medicinsk professionell vara i ordning. Om smärtan förblir efter flera dagar eller veckor, eller om smärtan förvärras, kan muskeln ha brutit, vilket är en mycket allvarligare fråga som kan behöva åtgärdas vid operation.

Överdrivenhet av musklerna i armen kan också bidra till armbågsvärk. Även de mest konditionerade lyftarna kan känna den här smärtan när de börjar lyfta tyngre vikter för första gången, eller när de börjar göra mer upprepningar än vanligt. Musklerna kommer att trösta, och när detta händer tenderar de att dra åt. Denna täthet kan leda till obehag, begränsad rörlighet och svaghet i hela armen. Om lyftrörelsen inte gjordes korrekt till att börja med, är de trötta musklerna mer benägna att dra eller brista. Korrekt konditionering och förberedelse kan förhindra sådan smärta, och med hjälp av lämpliga armstöd när körning av hissar kan säkerställa en smidig, rätt rörelse.

Ett mer allvarligt och permanent tillstånd som kan orsaka armbågsvärk vid tyngdlyftning är artrit, vilket uppstår när brosket som kuddar leden börjar bära ut. Det kan vara ett smärtstillstånd, och tyvärr finns det ingen botemedel. Mest behandling fokuserar på smärtlindring, och lyftare som har arthritis borde vara medvetna om hur lyftövningarna de påverkar nedbrytningen av leden. Konditionsträning och specifika mediciner kan hjälpa till att bromsa utvecklingen av detta tillstånd.