Vad är de vanligaste orsakerna till en allergisk reaktion på ögonlocken?

En allergisk reaktion på ögonlocken, som vanligtvis leder till ögonlockets rodnad, svullnad och klåda, kan orsakas av en mängd irriterande ämnen. En vanlig brottsling är smink som appliceras på eller runt ögonen, eftersom dessa produkter kan innehålla allergivinduerande ingredienser. Andra typer av produkter och mediciner som används i eller runt ögonen, såsom salvor, droppar eller kontaktlinslösningar, är ofta också skyldiga. Ögonlocken kan också vara involverad i en mer allmän systemisk allergisk reaktion på miljöpåverkare som pollen, djurdander eller föroreningar.

En mycket vanlig orsak till en allergisk reaktion på ögonlocken är smink, så kvinnor i synnerhet kan vara benägen för denna fråga. Produkter som ögonskugga, mascara och eyeliner kommer alla i direkt kontakt med ögonlocken, och om de innehåller konserveringsmedel eller andra kemikalier som användaren är allergisk kan irritation och inflammation uppträda. Tyvärr, om ingen vet exakt vilka ingredienser som kommer att orsaka en reaktion, ta reda på vilka kosmetika som kan vara ett problem kommer det sannolikt att vara en fråga om försök och fel.

Förutom smink kan vissa andra produkter som kommer att komma i kontakt med ögonen ibland leda till allergisk reaktion på ögonlocken. Ögkrämer eller lotioner kan orsaka kontaktdermatit på ögonlocken som kan göra dem kliar, fling eller till och med blåsor. Aktuella salvor avsedda att bekämpa mindre infektioner kan leda till en reaktion om de används nära ögonen. Om en person använder ögondroppar eller kontaktlinslösningar som innehåller ingredienser som timerosal, till vilka användare ibland är allergiska, kan konjunktivet på insidan av locket bli inflammerat och rött.

Medan en allergisk reaktion på ögonlocken ibland är ett lokaliserat svar på specifika irritationer, är det många gånger en del av en övergripande allergisk reaktion i kroppen, vanligtvis mot ämnen i miljön. Säsongsallergier som hönsfeber, som uppstår på grund av saker som pollen och gräs, påverkar ofta ögonlocken förutom att orsaka andra problem som en täppt eller rinnande näsa. Människor som är allergiska mot andra vanliga triggare som djurdander, damm och mögel uppmärksammar ofta irritation på ögonlocken. De som bor i områden med höga koncentrationer av förorening i luften kan också ha en röd, kliande ögon, liksom människor som arbetar med starka kemikalier som avger rök.