Vad är hälsofördelarna med Blåbär?

De många hälsofördelarna med blåbär har resulterat i att det kallas för en av världens superfoods. Blåbär är höga i fiber och vitamininnehåll, men även låga kalorier. De är också kända för sina fördelaktiga antioxidantegenskaper. Några exempel på kroppssystem som de har visat sig gynna är övergripande hjärthälsa, effektiv matsmältning och urinvägsfunktion. Nya studier har föreslagit att blåbär kan också potentiellt avvärja ett antal andra hälsoproblem, såsom högt kolesterol och Alzheimers sjukdom.

Blåbär kommer från en buske som tillhör släktet Vaccinium från heathen eller Ericaceae-familjen. En av hälsofördelarna med blåbär är att de innehåller olika mikronäringsämnen som anses nödvändiga för människokroppen. Bären är höga i vitaminerna C och E, vilka båda betraktas som antioxidanter. Blåbär innehåller också kostmineral mangan, som har flera rapporterade fördelar, inklusive främjande av ben- och nervhälsa. De är en källa till löslig och olöslig fiber, vilket hjälper digestionen. Ett bra val av lågt kaloriinnehåll, en kopp (145 gram) blåbär innehåller bara cirka 80 kalorier.

Förutom deras höga näringsvärde är blåbär också kända för sina fördelaktiga antioxidanter. De innehåller antocyaniner, pigmenten som ger några bär sina mörka nyanser. Antioxidantegenskaperna hos antocyaninerna i blåbär tros bekämpa fria radikaler som leder till sjukdomar som hjärtsjukdomar och vissa typer av cancer. De är också trodde att bidra till att bevara synen och skydda ögons hälsa.

En ny studie där ämnena som konsumeras blåbärsjuice föreslår att anthocyaninerna i blåbär kan också bekämpa minnesförlust samt andra symtom på Alzheimers sjukdom hos vissa äldre vuxna. Ytterligare studier om hälsan hos blåbär har visat att de också kan sänka kolesterol och högt blodtryck. En annan antioxidant i blåbär, kallad epicatechin, har en medicinsk effekt liknande den hos tranbär, som har visat sig hjälpa till att stödja urinvägs hälsa.

Bären produceras i Nord- och Sydamerika, liksom i vissa delar av Europa och Asien. För att maximera hälsofördelarna med blåbär, rekommenderar de flesta nutritionists att njuta av dem mellan maj och oktober, när nordamerikanska vuxna blåbär ligger högst under säsongen. Både färska och frysta bär innehåller i allmänhet samma hälsofördelar. Mindre information finns dock om effektiviteten hos blåbärs egenskaper när de är ingredienser i bearbetade livsmedel.