Vad är Metacarpals?

Huvudstrukturen hos den mänskliga handen består av en samling ben som heter metakarpalerna. Det finns fem av dessa cylindriska ben som knyter phalangesna, eller fingrarbenen, till carpusbenen i handleden. Känd kollektivt som metakarpus, bildar de ramarna för handens rygg och handflata.

Var och en av de fem metakarpalerna leder till ett enfingerben. De hänvisas till med nummer ett till fem, där nummer ett är benet som förbinder till tummen och nummer fem är den som ansluter till det rosa fingeret. Anslutningspunkterna med fingrarna kallas knogarna. Benen är täckta av huden på baksidan av handen, liksom bindväv på handflatan.

Formen och strukturen hos de fyra metakarpalerna som förbinder till fingrarna är ganska lika, med en relativt smal axel och bredare bas och huvud, även om deras längder varierar. Den första metakarpalen, som förbinder till tummen, är kortare och tjockare än de andra, med en något annorlunda form på basen och huvudet. Detta bidrar till att tummen kan motsättas, vilket gör det möjligt för personer att greppa föremål med sina händer.

Skador på handens rygg eller handflata kan innebära en fraktur på en eller flera av metakarpalerna. Denna typ av brott uppträder typiskt på grund av ett fall där personen landar på sin hand, en skada under sport där det finns en betydande effekt på händerna eller under en fistfight. Ofta kommer blåmärken, svullnad och smärta att vara närvarande runt platsen för att indikera förekomst av en fraktur. Majoriteten av metakarpala frakturer kan behandlas genom att immobilisera handen med en gjutning i ungefär sex veckor. Några mindre fysisk terapi för att öka rörelseområdet kan vara nödvändigt efteråt, eftersom handen kan bli styv när den läker.

I vissa fall kan skador på metakarpalerna vara tillräckligt stora för att kräva kirurgisk korrigering. Mer än en spricka eller ett brutet ben som tränger in i huden kan vara för svårt för att en gjutning ska korrigera. En dålig paus kan få ett finger att bli kortare, och en operation kan behövas för att återställa sin tidigare längd. Fingrar kan också roteras på grund av metakarpala raster, och kirurgi kommer att behövas för att sätta dem tillbaka på plats.