Vad är orsakerna till cerebrospinal vätska läckage?

Det finns en rad orsaker till läckage i cerebrospinalvätska (CSF). De inkluderar skada på huvudet eller ryggraden, ryggraden och operationen. I vissa fall kan läckage i cerebrospinalvätskan vara en spontan händelse, för vilken det inte finns någon känd orsak. I andra fall kan spontan cerebrospinalvätska läckage inträffa som ett resultat av intrakranialt tryck eller ett utskjutande av skallenbenet på grund av utvecklingsfel. För det mesta finns det inte några sätt att förebygga cerebrospinalvätska, med undantag för att ha en hjälm för att skydda huvudet från lidande trauma.

Cerebrospinalvätska i sig är vätska som omger hjärnan och ryggmärgen som tjänar till att kudda hjärnan. En vätskeläckage orsakar hjärn- och ryggmärgs tryck att falla, förutom att ge en person huvudvärk och öka risken för infektion. Även läckage i cerebrospinalvätskan går vanligtvis i sig, i vissa fall kan det bli ett allvarligt medicinskt tillstånd eftersom en infektion kan leda till hjärnhinneinflammation, vilket är en livshotande situation.

Huvudsymptomet för cerebrospinalvätska läckage är huvudvärk som känns sämre när man sitter eller står upp, men blir bättre när man ligger ner. Illamående, ljuskänslighet och styv nacke är några tecken i samband med denna huvudvärk. Ytterligare symtom är vätska läckage från öron, näsa och kirurgiska sår, även om detta läckage är sällsynt. Symptom på en infektion inkluderar frossa och feber. Om dessa symtom följer en ryggmärg eller kirurgi, ska patienten omedelbart kontakta vårdcentralen.

Medicinsk historia och en mängd olika tester kan hjälpa en läkare att diagnostisera cerebrospinalvätska läckage. Läkaren kommer att notera om patienten nyligen drabbats av huvud- eller ryggmärgs trauma, hade hjärn-, huvud- eller ryggmärgsoperation eller nyligen genomgått en ryggproppsförfarande. Tester som kan hjälpa till vid diagnos och läckage är bland annat CT-scan, magnetisk resonansbildningsskanning och ett radioisotopprov.

Behandling av cerebrospinalvätska läcker beror på orsaken och allvaret av tillståndet. Vanligtvis läcker läckan sig från var som helst mellan några dagar till sex månader. Läkaren kommer normalt att rekommendera patientens vila och lindra huvudvärk med smärtstillande läkemedel. I vissa fall behöver läkaren blockera läckan med en epidural blodplåstret där en blodpropp förseglar hålet. Ett allvarligt fall av cerebrospinalvätska läckage kommer att kräva kirurgi, såsom ett endoskopiskt endonasalt tillvägagångssätt (EEA), för att reparera problemet.