Vad är skillnaderna mellan en bastu och ett ångbad?

Ångrum och bastur har många likheter, eftersom båda innebär värme och används för avkoppling. Både ångbad och bastur kan byggas in i ett privat hem eller är lätt att hitta i hälsoklubbar, gym och spa. Även om de flesta vet att ångbastun är fuktiga och fuktiga och bastunerna är torra, finns det många andra skillnader mellan en bastu och ett ångbad.

För det första har ett ångbad en ånggenerator belägen utanför rummet, där den inte ses från personer som använder ångbastunet. En bastuvärmare finns i bastun, vare sig det är en traditionell bastuaggregat eller ett infrarött värmesystem. Medan ett ångbad får sin värme genom att vatten värms och injiceras i rummet som ånga, får en bastu sin värme på ett annat sätt. En bastuvärmare värmer luften inuti bastun. Luften ventileras genom inlopps- och utloppsventiler.

De normala temperaturerna inom ett bastu varierar mellan 120 ° och 150 ° C, medan de i ett ångbastu är vanligen lägre, under 130 ° F (54 ° C). Även om temperaturerna är lägre i ett ångrum är fuktigheten i allmänhet 100 procent, i motsats till en bastu, som håller luftfuktighet på cirka 40 procent.

Insidan av en bastu ser väldigt annorlunda än en ångbastu. Bastun är traditionellt trä som är obehandlat och soltorkat. Bastunar behöver inte vara vattentäta och har vanligtvis en distinkt och behaglig lukt från veden när den värms upp. Å andra sidan är ångrummen vanligtvis gjorda av keramiska plattor, glasblock eller andra vattentäta, icke-porösa material som är släta och håller sig i fuktig miljö.

Eftersom kondens kan vara ett problem i ett ångbad, har de ofta snedställda tak för att avleda kondens som annars skulle kunna byggas upp. Bastu, å andra sidan, bör byggas med plana tak för att hålla värmen jämnare dispergerad i rummet. Eftersom ångrummen är våta behövs ett golvavlopp, medan bastur inte behöver dräneras.

Oavsett om du föredrar ett ångbad i en bastu eller vice versa, är det viktigt att vara säker, undvika uttorkning och stanna i bastun eller ångbastu bara så länge din kropp kan hantera den.