Vad är Sun Hives?

Solstopp orsakas generellt av allergi mot solljus. Medan många hudförhållanden kan orsaka solallergier är solutgångar det tillstånd som mest sannolikt orsakar solkärl. Inflammation och klåda följer vanligtvis nässelfeberna, som vanligtvis förekommer med sol exponering.

Urticaria är ett hudtillstånd som ofta orsakar ont, vanligtvis när personen kommer i kontakt med en fysisk utlösare. Dessa utlösare kan inkludera temperaturförändringar, förändringar i atmosfärstryck, vatten och fysisk aktivitet. För vissa människor utlöser exponering för solljus symptomen på urtikaria. Denna typ av urtikaria är allmänt känd som sol urticaria.

Solar urticaria anses vara ett kroniskt tillstånd. Det orsakar generellt inflammation, klåda, blåsor och nässelfeber på huden utsatt för naturligt solljus. Solens napplar visas normalt endast på delar av kroppen som utsätts för solljus. De kan visas nästan omedelbart, och brukar gå igen inom några timmar om solen utsätts för exponering.

Läkare tror att ett autoimmunt svar är ansvarigt för hudtillståndet, som kallas solutgång. Människor med detta tillstånd kan bilda antikroppar mot naturligt förekommande proteiner i sin egen hud. Sol exponering förändrar vanligtvis den kemiska sammansättningen av dessa naturligt förekommande proteiner, vilket kan utlösa ett immunsvar mot dem. Detta immunsvar anses vara ansvarigt för inflammation, klåda, blåsor och solstopp i samband med solutgångar. Om en person som lider av sol urticaria exponerar för mycket av sin hud mot solljuset, kan anafylaksi uppträda.

Solar urticaria diagnostiseras vanligtvis genom att utsätta huden för olika våglängder av UV-ljus. Dermatologer anses mest kunna diagnostisera detta tillstånd korrekt. Vissa patienter kan behöva utsätta huden för naturlig solljus, i stället för ljuset som produceras av specialiserade UV-lampor, för att få en noggrann diagnos.

Antihistamin eller steroidmedicin används i allmänhet för att behandla den allergiska reaktionen mot solljus i samband med solutgångar. Aktuella krämer är generellt föreskrivna för att behandla milda till måttliga solkärl. Orala mediciner kan vara nödvändiga för att behandla dem som lider av svåra reaktioner mot solljus.

Ultraviolett ljusterapi kan bidra till att förbättra symtomen för vissa patienter. Denna behandling innebär att använda UV-lampor för att gradvis desensibilisera vissa delar av kroppen till naturligt solljus. Dessa lampor används oftast i ansikte, händer och andra områden som kan uppleva den mest sola exponeringen. Ultraviolett ljusterapi kan ta flera veckor, men många patienter finner att det ökar hudens förmåga att tolerera exponering för naturligt solljus.