Vad är Taurinfördelar?

Taurin är en aminosyra som finns i kroppsvävnader, såsom hjärt- och muskelsjukdomar såväl som i blod och i bröstmjölk. Det finns ofta i tilläggsform såväl som i energidrycker. Vissa människor kompletterar med det eftersom det kan ge fördelar för det neurologiska systemet, hjälper till att hålla vatten och mineraler balanserade i blodet och kan till och med hjälpa till att behandla eller förebygga allvarliga hälsoförhållanden. Några studier visar att taurin kan fungera som en antioxidant i kroppen.

Många tar taurintillskott eller konsumerar energidrycker som innehåller det eftersom taurin anses vara till nytta för atletisk prestanda. Faktum är att studier visar att fysisk ansträngning utplånar mängden taurin i kroppen. Detta tycks visa att kopplingar mellan optimal fysisk prestanda och taurin existerar.

Andra studier har visat sätt att taurin kan gynna människor med ett brett spektrum av tillstånd. Exempelvis visar vissa studier att taurin kan vara till hjälp för behandling av arytmier, vilket är onormala hjärtrytm. Det kan också hjälpa till vid behandling eller förebyggande av kongestivt hjärtsvikt. Studier visar även att taurin kan vara till nytta för personer med högt kolesterol och högt blodtryck.

Vissa studier visar teorin om taurinfördelar för personer som har diabetes och hepatit. Taurin kan förbättra typ-1-diabetes och minska insulinresistens. För dem med hepatit kan taurintillskott bidra till att minska gallsyror och bilirubin, vilket är den brungula färgningen i gallan. Det kan till och med minska förekomsten av psykotiska episoder hos individer som upplever alkoholuttag. Vissa forskare tror att aminosyran också kan hindra alkoholister från att återkomma till alkoholmissbruk.

När det gäller mentala taurinfördelar finns det bevis som tyder på att taurin kan vara till hjälp för att förebygga eller behandla ett antal mentala tillstånd och störningar. Till exempel kan det vara till hjälp för behandling av de med bipolär sjukdom eller uppmärksamhet underskott hyperaktivitetsstörning. Det kan också hjälpa dem med autism. På daglig basis kan det förbättra en persons mentala prestanda. Som sådan kombineras det ofta med koffein, så att de som konsumerar kombinationen känner sig mer akuta och bättre utför uppgifter som kräver mental koncentration.

Forskare studerar fortfarande taurinfördelar och effekter. Som sådan är det klokt att söka råd från en läkare innan du använder den som ett tillägg. På samma sätt kan en individ göra det bra att fråga sin läkare innan han blandar taurintillskott med receptbelagda läkemedelsbehandlingar.