Vad är tyngdlyftband?

Tyngdlyftband är bandremsor som tränare eller kroppsbyggare kan bära runt sina handleder och över händerna för att få bättre grepp på vikter vid lyft. Också kända som lyftband, kraftöverband, tyngdband och tyngdband, används vanligen under mer intensiva lyftövningar som dödliftar och tunga hantelpressar. Remarna är normalt gjorda av ett icke sträckande material som nylon, bomull, läder eller mocka och har en slinga i ena änden. De är säkrade genom att dra ena änden av remmen genom slingan som ligger i andra änden.

Tyngdlyftband kan främja en bättre träning genom att låta lyftaren få bättre grepp vilket gör att han kan rikta sig mot vissa muskelgrupper. Tyngdlyftband kan också hjälpa dem med svettiga händer som annars kan släppa tyngdlyftstången. Några experter rekommenderar att man inte använder tyngdlyftband eftersom det kan göra att lyftarens naturliga grepp blir svagare. Oerfarna lyftare kanske vill undvika att använda dessa remmar, eftersom det finns en extra risk för skada när de används.

För att använda lyftremmarna rekommenderar fitnessexperter att sätta dem på den minst samordnade handen först. Efter att ha satt båda händerna genom slingorna bör remmarna placeras mellan tummen och fingerfingeren. Remen dras sedan spänd runt handleden, med remmen hängande mot golvet när baren gripes. Slutligen lindas remmen under stången och tillbaka över toppen två gånger. Stången själv kan då också vridas mot lyftaren för att dra åt remmarna lite mer.

Förutom tyngdlyftband använder vissa individer tyngdlyftkrokar vid träning. Lyftkrokar är gjorda av tygkrokfästen som går runt handleden med en metallkrok som hålls i handflatan. Vissa fitnessexperter hävdar att lyftkrokar fungerar bättre än tyngdlyftband, speciellt när de används i vissa övningar som dödliftar, axlar och axelband.

Tyngdlyftande handskar kan också hjälpa till med grepp av tyngdlyftare. Dessa handskar är vanligtvis gjorda av läder eller neopren och absorberar svett. De har vanligtvis en vadderad sida som bör bäras på handflatorna och de täcker vanligtvis inte fingrarna. Rynkor i dessa typer av handskar bör undvikas eftersom de kan orsaka att blåsor bildas.