Vilka är de vanligaste Chia fröfördelarna?

Chia-fröet är ett näringsrikt ätbart frö med många hälsofördelar. Chia frön är rika på omega-3 och omega-6 fettsyror som krävs av kroppen och avgörande för optimal hjärn- och hjärta funktion. De små, ovalformade fröna från chia-växten ger kroppen också antioxidanter, fibrer, vitaminer och mineraler. Andra chia fröfördelar inkluderar en känsla av fullhet som hjälper till med dieting och viktminskning och saktat omvandling av kolhydrater till socker, stabilisering av metabolismen. Fröerna kan också ge hydratisering och elektrolytbalans genom att absorbera en stor mängd vatten och hålla den i systemet.

Den höga andelen omega-3 och omega-6-fettsyror kan vara en av de största chia fröfördelarna. Dessa väsentliga syror ger kroppen en mängd fördelar. Omega-3 och omega-6 skyddar mot depression, stöder kroppens huvudsystem, inklusive kardiovaskulära och immunsystem, och främjar överlägsen hjärn-, ögon- och hjärthälsa. Eftersom essentiella fettsyror inte kan tillverkas av kroppen är det avgörande att de erhålls genom kosten. Att tillsätta chia frön till kosten kan ge en stark dos av dessa kritiska omega-3 och omega-6 fettsyror.

Essentiella syror är inte de enda chia fröfördelarna. Antioxidanter är molekyler som skyddar kroppen mot skador som orsakas av fria radikaler, och är en mycket viktig del av kosten. Fria radikaler är ämnen som skapas under normala kroppsprocesser som kan orsaka skador på hjärtat såväl som kroppsceller. En diet rik på antioxidanter indikeras som ett sätt att skydda kroppscellerna från fria radikaler som främjar cancer, hjärtsjukdomar och andra viktiga hälsoproblem.

En ovanlig egenskap hos chia-fröet är dess förmåga att bilda en gel när den blandas med vatten. Forskare tror att denna ovanliga reaktion uppstår i magen när chia-fröet intas. När gelen bildas inuti kroppen skapar den en barriär och saktar kroppen från att smälta kolhydrater och omvandla dem till sockerarter. Denna process stabiliserar blodsockret och metabolismens hastighet och är den mest unika av chia fröfördelarna.

Chia fröet kan också absorbera en fantastisk mängd vatten-mer än tio gånger sin egen vikt. På grund av denna förmåga kan chia-fröet hjälpa kroppen att upprätthålla hydratisering och elektrolytbalans. Fördelarna med chia frö innehåller också vitaminerna A, B, D och E, och mineraler som kalcium, magnesium, kalium, järn, zink och många fler.

Chia fröfördelar kan erhållas på många olika sätt. Chia frö smälter lätt och kan konsumeras helt. De kan också omvandlas till en gel som används i bakning eller rörs i såser och sprider sig. Ground Chia frön kan ströas på yoghurt och spannmål, eller blandas i bröd och muffins.