Vilka är de vanligaste gurkmejafördelarna?

Gurkmeja är en asiatisk krydda som används för att hjälpa till med matsmältning, behandla sår och motverka inflammation. Forskare har undersökt ytterligare gurkmeja fördelar som förebyggande av Alzheimers sjukdom och behandling av cancer. Gurkmeja har också antiinflammatoriska egenskaper.

Pulveriserad gurkmeja är en krydda populär i Asien som har en ljusgul färg och en distinkt smak. Det används ofta i currydiskar och som ett billigare alternativ till saffran för färgning av mat. Denna krydda är allmänt tillgänglig i livsmedelsbutiker och är väldigt billigt.

De flesta gurkmeja fördelar kommer från komponenten curcumin, som har visat sig minska inflammation och fungera som en antioxidant. I vissa sydasiatiska kulturer gnids gurkmeja på huden för att bekämpa inflammation. Det konsumeras ofta som ett te i delar av Japan för att hjälpa matsmältningen. Många rapporterar lättnad när man använder gurkmeja för att behandla gastrointestinalt obehag.

En av de mest lovande potentiella gurkmejafördelarna är behandlingen av Alzheimers sjukdom. Denna sjukdom är mycket sällsynt hos äldre indiska populationer, och forskarna teoretiserar att den höga konsumtionen av gurkmeja i denna region kan vara orsaken. Studier på möss som fick en gurkmeedrik kost har visat att gurkmeja saktar Alzheimers progression genom att bryta ner plack i hjärnan som är ansvarig för denna sjukdom.

Laboratorie- och djurstudier har visat att gurkmeja kan stampa tillväxten av cancerceller, och studier har gjorts för att avgöra om denna effekt överförs till människor också. Gurkmeja har visat ett särskilt löfte i studier av esophageal cancer. Dess förmåga att undertrycka tumörer har undersökts som en möjlig behandling för andra typer av cancer också.

Gurkmeja finns i curry, som är den viktigaste ingrediensen i många indiska rätter som är populära i hela västvärlden. Det är också en häftklammer i iransk, thailändsk och nepalesisk matlagning. Även om det lättast finns i pulverform, kan gurkmejafördelar också härledas från växtens rot, vilket liknar färsk ingefära. Det finns också näringstillskott som innehåller gurkmeja för dem som inte gillar smak av kryddan i maten.

Även om gurkmeja i allmänhet anses vara säker bör den inte konsumeras i stora mängder av personer som har leverproblem. Möjliga gurkemiska biverkningar inkluderar halsbränna, uttorkning och illamående. Dessa effekter är normalt förknippade med stora doser av läkemedel gurkmejextrakt snarare än konsumtion av rätter som innehåller kryddan. Dessutom kan gurkmeja tunna blodet, så det bör undvikas av dem som redan tar blodförtunnare eller aspirin. Det kan också stimulera livmoderkontraktioner, så gravida kvinnor bör begränsa sitt intag av gurkmeja.