Vilka är de vanligaste lykopennaffekterna?

Lycopen är en kraftfull antioxidant som finns i flera frukter och grönsaker och säljs som kosttillskott. Detta röda pigment som finns i vissa växter och mikroorganismer hjälper till att neutralisera fria radikaler som tros orsaka hjärtsjukdomar, cancer och andra sjukdomar. Data tyder på att mänskligt intag av denna karotenoid kan sänka riskfaktorn för många typer av cancerformer, skydda hjärtat och benen och reglera blodtrycket. Lycopenintag via mat och kosttillskott är inte utan risk eller eventuella biverkningar, även om förekomsten av lykopenbiverkningar har visat sig vara minimal. Lycopenodermi, cellulär skada, tarmbiverkningar och potentiell inblandning i vissa cancerbehandlingar rapporteras likvärdiga biverkningar.

Överdriven konsumtion av denna karotenoid kan orsaka en märkbar orangefärgad hudfärgning. Detta tillstånd kallas lycopenodermia. Lycopenodermia är ett ofarligt tillstånd utan några andra kända symptom än den djupa orangefärgade hudfärgen. Biverkningen har visat sig vara reversibel genom att sänka lycopenintaget i några dagar till några veckor.

Vissa karotenoider, inklusive lykopen, har visat en potential att oxidera i kroppen under vissa förhållanden, till exempel när de kombineras med cigarettrök. När oxidation sker, tyder forskning på att lycopen kan uppträda på samma sätt som en fri radikal, vilket orsakar cellulär skada. Detta kan förklara varför resultaten tyder på att cigarettrökare som tar karotenoid kosttillskott har ökad risk för cancer eller hjärtsjukdom.

Det finns också andra lycopen biverkningar att ta i beaktande också. Att ta lycopentillskott har orsakat tarmbiverkningar hos vissa människor som konsumerar det. Illamående, kräkningar, matsmältningsbesvär, diarré, gas och uppblåsthet har rapporterats av personer som tog högre doser av lykopentillskott.

En av de farligaste och ovanligaste lycopen-biverkningarna som rapporterats innefattar att man tar lycopentillskott under behandling för cancer. Strålterapi och kemoterapipatienter som tar lycopentillskott kan drabbas av störningar i hur dessa behandlingar fungerar för att bekämpa cancer. Från och med 2010 hade studier som involverade denna teori ännu inte genomförts på människor, men experiment med djur föreslog att lykopentillskott skulle kunna störa ett sätt att kemoterapi och strålning förstör cancerceller. Intag av lycopenrika livsmedel som en del av en vanlig diet bör inte påverka cancerbehandlingar.

En vanlig diet, inklusive hälsosamma mängder frukt och grönsaker som innehåller lycopen, genererar generellt inte biverkningar hos de flesta människor. Att ta lykopentillskott i högre doser är mer sannolikt att orsaka de möjliga biverkningarna, men förekomsten av biverkningar med tillskott är låg. Hälso- och sjukvårdspersonal varnar för att som med något vitamin, medicin eller tillskott, patienterna diskutera möjliga interaktioner och kontraindikationer med sin läkare eller vårdgivare.